dinsdag, april 04, 2006

 

Het uitvergroten van succes door Jamain Brigitha, Associatives

PRESENTATIE THEMA: HET UITVERGROTEN VAN SUCCES
VOOR LANCERING WETHOUDER CREATIEVE INDUSTRIE 1 APRIL 2006 STADSSCHOUWBURG AMSTERDAM

Het leven van een Amsterdamse cultureel ondernemer gaat bepaald niet over rozen. Je moet knokken voor de beste podia en de juiste media-aandacht. Werken aan je merknaam. Op zoek naar een goede, betaalbare studio en inspirerende samenwerkingspartners. Ondertussen de onbetrouwbare en onprofessionele beunhazen proberen te ontwijken. Ervoor waken dat ze er met jou zorgvuldig bedachte ideeën van doorgaan. Laveren tussen de regels van het ondoorzichtige gemeentelijke vergunningenbeleid. Projecten die uiteindelijk niet doorgaan. Constant vallen en opstaan. Nooit kunnen genieten van de successen die je boekt, omdat je altijd tien strategische stappen vooruit moet denken en je projecten minstens twee jaar van te voren moet plannen. Een hoop geduld hebben en ... investeren, investeren en nog eens investeren.

OK, het is een beetje inherent aan het vak, maar hoe lang kun je dat volhouden? Survival of the fittest? Quit while you’re ahead, zul je bedoelen: survival of the smartest. Want, waarom zou je hier constant je hoofd stoten tegen deuren die moeilijk te openen zijn, als je werk in het buitenland makkelijker opgepikt wordt? Talent-drain. Een doodzonde. Een Wethouder van Creativiteit zou als regel nummer 1 op zijn of haar screen saver moeten hebben: gij zult talent-drain ten alle tijde voorkomen.

Richard Florida ligt inmiddels bij vrijwel iedereen op het nachtkastje. De ruim aanwezige creatieve industrie IS van grote economische waarde voor Amsterdam. De hier aanwezige kunst en cultuur IS een belangrijke aantrekkingsfactor voor bewoners, toeristen, binnen- en buitenlandse bedrijven, culturele ondernemers en creatieve professionals. Amsterdam HEEFT een grote potentie, daar is geen twijfel over mogelijk, maar wat doen we met die schat aan informatie, talenten en resources?

Binnen deze context kan een Wethouder van Creativiteit pleiten voor een Amsterdam dat aantrekkelijk is voor binnen- en buitenlandse kunstenaars, creatieve professionals en talenten. Strijden voor goede randvoorwaarden, podia, ruimtelijke mogelijkheden en faciliteiten voor deze doelgroepen, zodat zij zich hier optimaal kunnen ontplooien.
Amsterdam moet een stad zijn waar hoogstaande culturele producties worden gemaakt en de creatieve industrie goed kan gedijen. Een stad die internationaal erkend wordt door andere culturele wereldsteden. ‘Spin in het web’ van internationale artistieke en culturele netwerken. Een van dé belangrijke culturele steden in de wereld, voor de ‘oude kunst uit de vorige eeuwen’, alsmede de hedendaagse, avant-garde en digitale media kunst. Een stad waar indrukwekkende festivals, manifestaties en tentoonstellingen als eerste in de wereld plaatsvinden. Een stad met een grote internationale aantrekkingskracht, die door een hoogwaardig en divers cultureel aanbod, langdurige kwaliteitstoerisme genereert. Een stad waar sprake is van een bloeiende uitgaanscultuur, en een clubcircuit dat kan meten met andere grote wereldsteden. Een stad die door al deze zaken belangrijke binnen- en buitenlandse bedrijven aantrekt, en er zodoende meer werkgelegenheid wordt gecreëerd.

Kortom, een Wethouder van Creativiteit moet net zo ambitieus zijn als de creatieve sector zelf. Amsterdam mag met recht trots zijn op wat er reeds is bereikt, en zou de schat aan aanwezige gevestigde en aankomende creatieve talenten moeten vieren. Een Wethouder van Creativiteit moet samen met de creatieve sector optreden, om de gemeente en het nieuwe college van B & W meer bewust te maken van de hier aanwezige rijkdom. Het is van groot belang dat de noodzakelijke randvoorwaarden worden geschapen, waardoor de creatieve industrie tot grote hoogte gebracht kan worden. Pas dan kunnen de reeds bereikte successen worden vergroot en tot volle wasdom komen.


Jamain Brigitha,
Associatives - imaginative thinkers

Presentatie 1e Wethouder van Creativiteit - ACX, Stadsschouwburg Amsterdam, 1 april 2006

Comments: Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?